Verkeersveiligheid rondom de school

Kinderen zijn soms onvoorspelbaar en onberekenbaar, ook in het verkeer. Zonder ogenschijnlijke aanleiding vliegen ze zonder te kijken de straat over. Soms kijken ze wel heel netjes uit en steken dan toch vlak voor een auto ineens over. Onbegrijpelijk zult u denken, maar zeker te verklaren. De zintuigen van kinderen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat zij niet gezien kunnen worden als kleine volwassenen, maar als mensjes met grote beperkingen in het verkeer.

Ook kunnen kinderen vanwege hun lengte het verkeer niet overzien zoals een volwassene. Zij kijken vaak tegen auto’s en fietsen aan in plaats van er overheen en hebben dus veel minder overzicht. Het gezichtsveld van kinderen is beperkter dan dat van volwassenen. Alles wat links en rechts gebeurt, kunnen ze alleen maar zien door hun hoofd te draaien. Daardoor is de kans groot dat zij aankomend verkeer gewoon niet kunnen zien.
Ook het gehoor van kinderen is beperkt, ze kunnen wel alles horen, maar kunnen nog niet bepalen uit welke richting het geluid komt. Alle jonge kinderen hebben oog voor detail en kunnen zich ook maar op één of twee dingen tegelijk concentreren.

Ook de ontwikkeling van hun motoriek zit kinderen in de weg op straat. Voor hun 12e jaar gebeuren er veel ongevalletjes omdat kinderen op onverwachte momenten struikelen of slingeren bij het fietsen. Het blijft dus oppassen geblazen met kinderen op straat.

Richtlijnen voor een veiligere schoolomgeving:

  • Maak uw kinderen goed wegwijs in het verkeer. Een goede begeleiding door u als ouders en heel veel samen oefenen in het verkeer is noodzakelijk.
  • Wij willen u er op attenderen dat veel kinderen van de groepen 3 t/m 8 zelfstandig naar school en naar huis lopen of fietsen. De aandacht moet dan ook gericht zijn op een omgeving die voor hen overzichtelijk en veilig is.
  • Breng uw kinderen alleen met de auto naar school indien dit echt noodzakelijk is. Parkeer of stop uw auto niet voor de ingang van de school of op de toegangswegen. Rijd stapvoets rondom de school.
  • Neem uw fiets bij de ingang van de school aan de hand en parkeer deze niet op doorgangsroutes.
  • Informeer ook de oppas, oma, opa of andere verzorgers die uw kind(eren) regelmatig komen halen.

 

Geef zelf het goede voorbeeld!